big Vief Drents

DRENTS HOEN

De Drents hoen is niet alleen één van de oudste hoendersoorten van Nederland maar ook een van de best bewaarde oorspronkelijke hoenders van West-Europa. Ook heeft het een aantal zeldzame kleurslagen die bij geen enkel ander ras voorkomen.

 

 Drentse Hoenders zijn landhoenders, die in Nederland en met name in Drenthe al eeuwenlang voorkomen. Landhoenders zijn niet zwaar gebouwd, hebben een goed vliegvermogen, zitten strak in de veren en hebben meestal leiblauwe poten en witte oorlellen.

 

De heer Houwink, groothandelaar in koloniale waren te Meppel en initiatiefnemer van de Nederlandse Hoenderclub, trok aan het einde van de negentiende eeuw door Noord-Nederland voor zijn werk. Dhr. Houwink vond het belangrijk om een vereniging op te richten die de ‘de instandhouding van alle

oud-Nederlandse hoenderrassen bevorderde’. Hij trof in iedere streek van Drenthe weer een andere kleurslag van het Drents Hoen aan. Hij zag zelfs staartloze dieren. Bolstaarten worden zij genoemd.

 

Doordat Drenthe van oorsprong geïsoleerd was van andere gebieden, kreeg men door kruisingen en inteelt met rasloze hoenders een vitaal, gehard ras met vele kleurslagen. Tegenwoordig komt de Drents Hoen nog in 17 verschillende kleurslagen voor.

 

Loslopend waren deze bedrijvige kippen in al hun kleurenpracht sieraden op het erf. Met de komst van de hoog producerende rassen, verdwenen de Drentse Hoenders hoe langer hoe meer, tot ze uiteindelijk tot de zeldzame rassen gingen behoren.

 

Drents Hoen Drents Big Vief