big Vief Drents

2020

Op de fiets met Rosa - speuren naar de Drents Big Vief

Landleven Magazine

Als je in de Drentse gemeente Noordenveld een tochtje van 40 kilometer fietst, ontmoet je het Drents heideschaap, het bonte bentheimer varken, het Drents hoen, de blaarkopkoe en de Nederlandse landgeit. "Wij hebben onze eigen Big Vief!", nodigt Rosa van der Kamp uit om op de fiets te stappen.

Mei 2020

2019

BinnensteBuiten

KRO-NCRV

Om De Grote Vijf te spotten hoef je helemaal niet naar Afrika, je kunt ook op safari in ons eigen Nederland, in Drenthe om precies te zijn. Vroeger was nagenoeg iedereen hier boer en liepen er veel bijzondere en oorspronkelijke boerderijdieren rond. Tegenwoordig zie je vooral doorsneerassen, waardoor de bijzondere rassen en de diversiteit in rassen verloren dreigt te gaan.

10 december 2019

Trend Snack: Leisure, een manier van teruggeven

Lieke Dols Trend & Innovation Agency

De toekomst van leisure gaat niet om het minimaliseren van negatieve impact, maar het actief genereren van positieve impact.

3 coole innovaties in de spotlight. Enjoy the inspiration – it’s free of charge!

7 oktober 2019

Weekendtip: spot de Big Vief op fietssafari in Drenthe

Seasons Magazine

Lekker op fietssafari door de natuur om de Big Vief van Drenthe te spotten, en tussendoor bij geselecteerde horecagelegenheden wat drinken en/of een hapje eten. Klinkt leuk? Dat is het ook!

3 oktober 2019

Big Vief

Happinez Magazine

Al speurend naar de Blaarkop of Bentheimer houd je pitstops bij horecaplekken voor een hapje en een drankje. De natuur was nog nooit zo exotisch.

Nummer 2 - 2019

Do It Ourselves - A New Mentality in Dutch Design

Boek door Jeroen Junte

Nederlandse ontwerpers hebben de afgelopen jaren een scherpe koerswijziging doorgemaakt. De nieuwe lichting ontwerpers kiest nieuwe waarden en uitgangspunten en streeft door onderzoek en samenwerking naar maatschappelijke relevantie en impact. Deze ‘post-crisisgeneratie’ is bevlogen, optimistisch, maar ook pragmatisch met oog voor schoonheid.

Oktober 2019

Rosa zet Drents Big Vief in het zonnetje

Boerenvee Magazine

Met een knipoog naar de Afrikaanse Big Five, zette Rosa van der Kamp de Drents Big Vief op. Iedereen kan deze 40 kilometer lange fietssafari door Drenthe maken. De tocht voert langs vijf zeldzame dieren: Drents Heideschaap, Nederlandse Landgeit, Groninger Blaarkop, Drents Hoen en Bonte Bentheimer. ‘Ze zijn belangrijk voor het levend cultureel erfgoed van Nederland, dat wil ik overbrengen op mensen.’

24 mei 2019

Vergeet Afrika: Drenthe heeft de 'Big Vief'!

RTV Drenthe

Geen safari op zoek naar luipaard, olifant of leeuw, maar op fietssafari op zoek naar het heideschaap, het hoen en het wolvarken. Kortom: vergeet Afrika, want Drenthe heeft haar eigen Big Vief!

19 april 2019

Op Tjak: Op zoek naar de Big Vief

RTV Drenthe

Afrikaanse taferelen in het Drentse landschap. Niet in een jeep, maar gewoon op de fiets op zoek naar bijzondere dieren. Vandaag is de start van de Drentse fietssafari.

19 april 2019

De Drents Big Vief is compleet met heideschaap

Nieuwe Oogst - Agrarisch Journaal

In het voorjaar van 2019 gaan in Drenthe fietssafari's van start langs zeldzame landbouwrassen. De deelnemers kunnen tijdens de 40 kilometer lange tocht de dieren bekijken. Op enkele locaties kan men ook producten van de landbouwdieren proeven en kopen. Zoals van het Drents heideschaap.

18 januari 2019

Bont varken in Drents Big Vief

Nieuwe Oogst - Agrarisch Journaal

Tijdens de fietstocht door Drenthe langs zeldzame landbouwrassen komen deelnemers in Gees de Bonte Bentheimer tegen.

11 januari 2019

Zeldzame Landgeit behoort tot de Drents Big Vief

Nieuwe Oogst - Agrarisch Journaal

Rosa van der Kamp organiseert dit jaar fietssafari's in Drenthe langs vijf zeldzame landbouwrassen. Naast onder meer het Drents Hoen en de Blaarkop komen deelnemers tijdens de tocht ook de Nederlandse Landgeit tegen.

4 januari 2019

2018

Groninger Blaarkop hoort bij de Drents Big Vief

Nieuwe Oogst - Agrarisch Journaal

Deelnemers aan de fietssafari's van Drents Big Vief, die vanaf het voorjaar 2019 in Drenthe plaatsvinden, komen onderweg oog in oog te staan met een beetje vreemde eend in de bijt: de Groninger Blaarkop.

13 december 2018

Drents Big Vief : Drents Hoen

Nieuwe Oogst - Agrarisch Journaal

Vormgeefster Rosa van der Kamp organiseert vanaf het voorjaar 2019 in Drenthe fietssafari's waarbij je zeldzame Nederlandse landbouwrassen kunt bewonderen. Zoals bijvoorbeeld het Drents Hoen.

7 december 2018

Spijkers Met Koppen

NPO Radio 2

Live radio programma met Felix Meurders & Dolf Jansen.

28 november 2018

Op fietssafari langs de Drentse ‘Big Vief’ kom je dieren tegen waar je niks aan hebt

de Volkskrant - Toine Heijmans

Laarzen aan, zegt Rosa, dan trekken we het land in van de vrijwel uitgestorven dieren. Mensen reizen de aarde rond om beesten te bekijken, de Big Five op hun bucketlists, de allerlaatste witte neushoorn willen ze zien, en tegelijk kennen ze hun eigen dieren niet. Omdat die niet meer dienstbaar zijn: ze leveren onvoldoende. Dit is een land geworden van turbodieren – de rest mag weg.

15 november 2018

Dutch Design Week: activistische, hoopvolle zoektocht van jongste ontwerpgeneratie

de Volkskrant - Jeroen Junte

Maar iedereen kan zijn steentje bijdragen. Waarom nog de wereld overvliegen? Een  fietsroute door Drenthe leidt ons langs de ‘Big Vief’, de Drentse ‘Big Five’. Schokkend is het besef dat er meer panda’s zijn dan Groninger Blaarkoppen (een koe).

28 oktober 2018

TRACY·TV #61: Dutch Design Week 2018

Tracy Metz

The Design Academy Eindhoven has moved its 2018 graduation show to the former Campina milk factory on the edge of town.. There’s lots of space not only for the objects, but also for the ideas behind them.

28 oktober 2018

We vroegen afstudeerders van de Design Academy of ze nog een beetje hoop in de toekomst hebben

VICE

“Die Blaarkop is een soort koe, die net zo zeldzaam is als de Chinese Reuzenpanda,” zegt Rosa. “Nederlanders beseffen niet dat heel veel van dat soort prachtige, zeldzame dieren uitsterven omdat ze niet genoeg dingen produceren die nuttig zijn voor de mens. Koeien gaven vroeger 1.000 liter melk per jaar, nu is dat soms wel 12.000 liter. Kippen legden vroeger twaalf eieren per jaar, nu zijn dat er driehonderd.”

25 oktober 2018