big Vief Drents

NEDERLANDSE LANDGEIT

De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. De landgeit is een sober geitenras. De sterke, langharige geit is goed bestand tegen kouder klimaat, waardoor het dier veel voorkwam in de noordelijke Europese landen.

 

In Nederland kenden we de Drentse landgeit, de Veluwse landgeit en de Zeeuwse landgeit. De Nederlandse landgeit, zoals de Veluwse landgeit nu wordt genoemd, is het enige van oorsprong Nederlandse geitenras dat nog voorkomt. De geit komt voor op schilderijen uit de 16e eeuw, op schoolplaten, in de boekjes van Ot en Sien en op het leesplankje van Hoogeveen.

 

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd de Veluwse landgeit met uitsterven bedreigd. Vanaf 1900 werd de landgeit met geïmporteerde rassen gekruist, zoals de Saanen en de Toggenburger, met als doel de

melkproductie te vergroten. De laatste exemplaren zijn in 1958 vanuit het Gooise Natuurreservaat overgebracht naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. ​De directeur van deze dierentuin, dr. A.C.V. van Bemmel, zette zich in om dit zeldzame geitenras van de ondergang te redden. Hij zocht look-a-likes en begon een fokprogramma. Naar zijn opvatting hadden dierentuinen een belangrijke rol te vervullen bij het behoud van bedreigde diersoorten in een wereld vol verandering.

 

In 1971 kreeg het RIVM (= Rijksinstituut voor Natuurbeheer) te Leersum 4 bokken en 4 geiten om daarmee verder te fokken. Zij hebben ook ruim 100 schilderijen en prenten uit de Gouden Eeuw tot het begin van de twintigste eeuw uitvoerig bestudeerd om een beeld te krijgen hoe de Nederlandse geiten er in vroegere tijden uitzagen en hoe het terug te fokken dier eruit moest zien. Aan de hand van de meest voorkomende vachtpatronen en hoornvormen werd getracht uit de laatste dieren van de Veluwse landgeit een ‘nieuwe’ geit, de Nederlandse landgeit, te formeren die geschikt zou zijn voor begrazingsprojecten ten behoeve van het beheer van bepaalde natuurgebieden.

 

Dit fokmateriaal plus de afbeeldingen van de landgeit op oude schilderijen vormden de basis waarop de Nederlandse landgeit zoetjesaan is ontwikkeld. Maar het nam pas echt een vlucht toen onder meer Drentse hobbyboeren ermee gingen fokken. Inmiddels zijn er ongeveer 2.500 landgeiten.

 

 

Nederlandse Landgeit Drents Big Vief